Viktigt att du försäkrar bilen

Samtidigt som du ska köpa en bil är det viktigt att du börjar leta efter en bra bilförsäkring. För att det ska vara lagligt för dig att köra med bilen ute bland allmänheten måste du ha minst en trafikförsäkring. Men det är även rekommenderat att du antingen tecknar en halvförsäkring eller en helförsäkring. Det ger dig bättre skydd och ersättning vid fler eventuella olyckor och skador.

Teckna din försäkring direkt

Eftersom du måste ha en trafikförsäkring för att få köra bilen är det bäst att du tecknar en samtidigt när du köper din bil. Du kan vänta ett par dagar med att teckna en halv- eller helförsäkring, men du bör teckna dessa så snabbt du kan. Gärna direkt om det är möjligt. Det är bättre att du har en giltig försäkring innan ditt köp går igenom. Har du otur kan du nämligen hamna i en olycka när du kör bilen för första gången. Många försäkringsbolag låter dig välja vilket datum försäkringen ska vara giltig från. Då kan du välja samma datum som när du blir bilägare. På så sätt behöver du inte oroa dig för att åka på en stor summa för skador.

För att hitta den bästa försäkringen för dig kan du göra en jämförelse. Ta en titt på försäkringar hos olika försäkringsbolag och allt som ingår. Vissa försäkringar kan nämligen vara rätt dyra. Genom att göra bra efterforskning kan du spara lite pengar på din försäkring. Glöm heller inte att kolla upp eventuella tilläggsförsäkringar.

Om halv- och helförsäkringen

En trafikförsäkring ger dig skydd mot eventuella skador på dig själv, medpassagerare och personer som finns utanför din bil. Hos Trafikverket finns det mer information om alla olika försäkringar och vad de innebär som kan vara bra att läsa.

En halvförsäkring ger dig samma skydd som en trafikförsäkring, men den ger dig även skydd mot brand, stöld och glas- samt maskinskador. Halvförsäkringen innehåller även hjälp med bärgning och rättsskydd.

Väljer du en helförsäkring får du samma skydd som när du har halvförsäkringen plus trafikförsäkringen. Men med en helförsäkring tillkommer även vagnskadeersättning. Den ger dig skydd om du skulle råka ut för en trafikolycka där din bil skadas. Vagnskadeersättningen gäller även vid andra olyckor och om en annan person skulle utsätta bilen för någon skadegörelse.