Att byta däck två gånger om året är en självklarhet för de flesta av oss bilägare i Sverige. Men varför är det egentligen så viktigt, och när är den bästa tiden att skifta? Som bilentusiast med många mil på vägarna, både sommar och vinter, vet jag att rätt däck inte bara handlar om att följa lagen – det är en grundläggande förutsättning för säkerhet och trygghet bakom ratten. Här delar jag med mig av praktiska råd och fakta kring vinter- och sommardäck, så att du kan känna dig säker oavsett årstid.
Varför är rätt däck så avgörande för säkerheten?
Skillnaden mellan sommar- och vinterdäck är större än vad många kanske tror. Det handlar om helt olika gummiblandningar och mönsterdesign, optimerade för vitt skilda förhållanden. Sommardäck har en hårdare gummiblandning som ger utmärkt grepp och stabilitet på varm asfalt, både när det är torrt och blött. De är konstruerade för att effektivt leda bort vatten och minimera risken för vattenplaning under sommarmånaderna. Men när temperaturen sjunker, blir denna gummiblandning snabbt för hård och tappar sitt grepp, vilket leder till längre bromssträckor och sämre väghållning. En bra tumregel, som bland annat Continental lyfter fram, är att sommardäckens prestanda försämras markant när temperaturen kryper ner under +7°C. Då är det hög tid att tänka på vinterdäcken.
Vinterdäck, å andra sidan, är tillverkade av en mjukare gummiblandning som behåller sin flexibilitet även i sträng kyla. Detta, i kombination med ett speciellt däckmönster med tusentals små skåror, så kallade sajpningar eller lameller, gör att däcket kan greppa tag i snö och is på ett helt annat sätt. Mönstret är också oftast grövre och mer öppet för att effektivt kunna tränga undan snö och slask, vilket minskar risken för både slask- och vattenplaning. Att köra med fel däcktyp för säsongen är inte bara olagligt under vissa perioder, det är direkt farligt. Den lilla kontaktytan mellan däcket och vägen, inte större än en handflata per däck, är helt avgörande för din förmåga att styra, bromsa och accelerera säkert. Som Trafikskyddet i Finland påpekar, ställer höstens regn och vinterns snö och is extra höga krav på däckens greppförmåga.
När lagen säger sitt: Datum och vinterväglag
I Sverige har vi tydliga lagar som reglerar användningen av vinterdäck. Enligt Transportstyrelsens föreskrifter måste du använda vinterdäck eller likvärdig utrustning under perioden 1 december till 31 mars, men bara *om* det råder vinterväglag. Vad innebär då vinterväglag? Jo, det definieras som att det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan eller vägrenen. Det är viktigt att komma ihåg att det är polisen på plats som avgör om det råder vinterväglag. Så även om kalendern säger februari, men vägarna är torra och fina, är det tekniskt sett inte krav på vinterdäck just då – även om det förstås är klokt att ha dem på under hela perioden med tanke på hur snabbt vädret kan slå om.
För dubbdäck gäller en längre tillåten användningsperiod: från 1 oktober till 15 april. Du får även använda dubbdäck utanför denna period om det är eller befaras bli vinterväglag. Mellan 16 april och 30 september är det dock generellt förbjudet att köra med dubbdäck, om inte vinterväglag råder eller förväntas. Anledningen till förbudet är att dubbarna sliter onödigt mycket på vägarna och river upp hälsofarliga partiklar. Att bryta mot reglerna kan leda till böter. Enligt information från bland annat SVT Nyheter kan böterna för att köra med sommardäck vid krav på vinterdäck, eller med slitna vinterdäck, uppgå till 1200 kr, medan körning med dubbdäck under förbjuden tid kan kosta 500 kr.
Det pågår även diskussioner om framtida justeringar av dessa regler. En promemoria från Regeringen har presenterat förslag om att eventuellt slopa de fasta datumen för personbilar och istället helt förlita sig på väglaget, eller att förlänga den obligatoriska perioden. Oavsett hur reglerna ser ut i framtiden, är grundprincipen densamma: anpassa dig efter förhållandena.
Vinterdäcksdjungeln: Dubbat, dubbfritt och märkningar
När det är dags för vinterdäck ställs många inför valet: dubbdäck eller dubbfria vinterdäck (friktionsdäck)? Dubbdäck ger generellt det allra bästa greppet på ren is och hårdpackad snö, tack vare de små metalldubbarna som river i underlaget. De kan vara ett tryggt val om du ofta kör på isiga vägar, kanske tidiga morgnar eller sena kvällar. Nackdelarna är högre bullernivå, ökat vägslitage och att de är förbjudna på vissa gator i större städer. Friktionsdäck förlitar sig istället på en avancerad gummiblandning och ett tätt mönster av lameller för att skapa grepp. Moderna nordiska friktionsdäck presterar mycket bra på snö och blir allt bättre även på is, även om de sällan når upp till dubbdäckens isgrepp. De är tystare och mer miljövänliga, och eftersom de får användas året runt (även om det inte rekommenderas på sommaren) slipper man fundera på förbudsperioder. Viktigt att komma ihåg är att det enligt Körkortsportalen och andra källor är förbjudet att blanda dubbade och odubbade däck på samma bil.
Oavsett om du väljer dubbat eller dubbfritt är det avgörande att däcken är godkända som vinterdäck. Här har kraven skärpts. Tidigare räckte ofta märkningen M+S (Mud and Snow), men den säger egentligen inte så mycket om däckets faktiska vinterprestanda. Sedan 1 december 2024 gäller nya, tuffare krav för personbilar och lätta lastbilar, vilket bland annat Aftonbladet rapporterat om. För att ett dubbfritt däck ska vara godkänt som vinterdäck måste det nu vara märkt med den så kallade alptopp/snöflinga-symbolen (3PMSF – Three Peak Mountain Snow Flake). Denna symbol garanterar att däcket har genomgått standardiserade tester och klarar specifika krav för grepp på snö. Däck som tillverkats före 1 juli 2019 och endast har M+S-märkning är inte längre lagliga att använda som vinterdäck efter den 30 november 2024, en viktig detalj som Göteborgs-Posten belyst. Kontrollera märkningen på dina däck noga! Denna skärpning bekräftas även av branschkällor som Tidningen Däcksnack.
Reglerna gäller även för släpvagnar. Om dragbilen har dubbdäck måste även släpet ha dubbdäck vid vinterväglag. Har bilen odubbade vinterdäck får släpet ha antingen dubbade eller odubbade vinterdäck. Det viktiga är att släpet inte har sämre väggrepp än bilen, enligt information från Polismyndigheten.
Praktiska tips för däckbytet och förvaringen
Även om lagen sätter ramarna, är det sunt förnuft och väderprognosen som bör styra det faktiska bytet. Jag brukar byta till vinterdäck när dygnstemperaturen börjar ligga stadigt under +7°C, eller när den första nattfrosten kommer. Det är bättre att byta lite för tidigt än att bli överraskad av plötslig halka, något som Svenska Yle också tar upp som en viktig aspekt. På våren gäller det omvända – vänta tills risken för frostnätter och vinterväglag är över innan sommardäcken åker på, oftast någon gång i april beroende på var i landet du bor.
Själva bytet och efterkontrollen
När du väl byter däck, oavsett om du gör det själv eller på verkstad, finns det några saker att tänka på. Se till att anläggningsytorna mellan fälg och nav är rena från smuts och rost. Dra åt hjulbultarna eller muttrarna korsvis för att fälgen ska centreras korrekt. Använd en momentnyckel för att dra åt med rätt moment – för hårt kan skada bultar och fälg, för löst är direkt farligt. En av de viktigaste sakerna, som ofta glöms bort, är att efterdra hjulbultarna efter cirka 5–10 mils körning. Som Folksam påpekar, orsakar tappade hjul hundratals olyckor varje år, så detta är en enkel men livsviktig åtgärd.
Mönsterdjup och placering
Kontrollera alltid mönsterdjupet. Lagens minimikrav är 1,6 mm för sommardäck och 3 mm för vinterdäck (5 mm för tunga fordon). Men kom ihåg att detta är absoluta minimum. För att ha bra marginaler, särskilt på våta och slaskiga vägar, rekommenderar NTF (Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande) och de flesta experter betydligt mer – gärna minst 3 mm på sommardäck och minst 4-5 mm på vinterdäck för säkerhets skull. När du monterar däcken, sätt alltid de däck som har bäst mönsterdjup eller bedöms ha bäst grepp bak på bilen. Detta gäller oavsett om bilen är fram-, bak- eller fyrhjulsdriven och minskar risken för sladd vid inbromsning eller i kurvor.
Lufttryck och förvaring
Rätt lufttryck är A och O för däckens prestanda, livslängd och för bränsleförbrukningen. Kontrollera trycket regelbundet, gärna en gång i månaden, och alltid när däcken är kalla. Rätt tryck för din bil hittar du i instruktionsboken eller på en dekal i dörröppningen eller tanklocket. Tänk på att trycket sjunker i kyla, så på vintern kan det vara bra att lägga på lite extra, ca 0,2 bar (20 kPa) över rekommendationen, som Nokian Tyres tipsar om. När det gäller förvaring av däcken som inte används, är det bästa att förvara dem svalt, torrt och mörkt. Tvätta gärna av dem innan förvaring. Däck utan fälg förvaras bäst stående, medan däck på fälg kan staplas eller hängas upp. Korrekt förvaring förlänger däckens livslängd avsevärt, råd som även NTF ger.
Rätt gummi för resan genom året
Att hålla koll på däckregler, datum och märkningar kan kännas lite krångligt, men i grund och botten handlar det om sunt förnuft och ansvar. Här i trakterna kring Vaggeryd, där bilen ofta är en nödvändighet för att få vardagen att gå ihop, blir det extra tydligt hur viktigt det är att kunna lita på sin utrustning. Att ha rätt däck för årstiden handlar inte bara om att följa lagen, det handlar om att kunna ta sig fram säkert till jobbet, skolan eller affären, oavsett om solen skiner eller snön vräker ner. Det ger en trygghet som är ovärderlig. Så ta dig tid att kontrollera dina däck, byt i tid och kör försiktigt – då är du väl rustad för alla väglag som våra svenska årstider bjuder på.